Sałatka z brokułami i fetą

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 419,3 kcal, białko: 19,3 g, tłuszcz: 32,2 g, węglowodany: 13 g

Sałatka z brokułami i fetą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 porcje:

  • 1/2 dużego brokuła (ok. 450 g)
  • 4 rzodkiewki
  • 100 g fety (najlepiej prawdziwej, z mleka koziego i owczego)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • łyżka soku z limonki (lub cytryny)
  • pieprz
  • świeże zioła (ja użyłam bazylii i kolendry)

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo (najlepiej na parze).

Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, fetę pokruszyć.

Ugotowane różyczki brokuła umieścić na durszlaku, przelać zimną wodą, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Olej wymieszać z sokiem z limonki i pieprzem. Zioła posiekać. Wymieszać wszystkie składniki sałatki.

Makaron z bakłażanem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

  • Wartość odżywcza:
  • 395,4 kcal, białko: 14,1 g, tłuszcz: 13,7 g, węglowodany: 51,3 g

Makaron z bakłażanem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi3 porcje:

  • bakłażan
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, curry, kumin
  • porządna garść liści jarmużu (bez twardych łodyg)
  • 8-10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na ćwiartki
  • makaron (u mnie 200 g)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni

Bakłażana (obranego lub nie; ja tym razem obrałam) pokroić w kostkę, obficie posolić i pozostawić na durszlaku, by puścił wodę (na 15-30 min.). Po tym czasie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.

Liście jarmużu posiekać.jarmuż

Makaron ugotować al dente.

Na oliwie zeszklić posiekany czosnek, dodać przyprawy, wrzucić bakłażana, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż nieco zmięknie i zmieni kolor.

Po tym czasie dodać jarmuż i dusić (nadal pod przykryciem), aż zwiędnie. Następnie dodać pomidorki i dusić jeszcze 5 min.

Dodać makaron i ziarna słonecznika i dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Inspirację zaczerpnęłam stąd.

Cynamonowe placki z ricotty

  • Wartość odżywcza całej masy bez dodatków:
  • 1350,6 kcal, białko: 52,2 g, tłuszcz: 59,4 g, węglowodany: 154,8 g

Mi wyszło około 25 małych placków, więc mój 1 placek miał około 54 kcal.

cynamonowe placki z ricottyZmodyfikowałam pojawiający się na wielu blogach kulinarnych przepis na placki z ricotty wg Nigelli Lawson i wyszła mi własna, pyszna wersja 🙂

  • 2 jajka – oddzielnie żółtka i białka
  • 250 g ricotty
  • 1/2 szklanki mleka 1,5-2% (125 ml)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 100 g rodzynek

dodatki (opcjonalnie): np. syrop klonowy lub miód, owoce, mus truskawkowy/malinowy (zmiksowane owoce), mięta

Białka ubić z solą na sztywną pianę.

Żółtka zmiksować z ricottą, mlekiem, olejem, cynamonem i mąką. Wymieszać delikatnie łyżką z pianą z białek i rodzynkami.

Smażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu, nakładając łyżką małe placki.

Wyśmienite i puszyste – nie wymagają dodatku proszku do pieczenia. Ja jadłam w wersji bez dodatków i bardzo mi smakowały. Najlepsze na ciepło!

Naleśniki z serem, bitą śmietaną i truskawkami

  • Wartość odżywcza całego farszu:
  • 447,5 kcal, białko: 49,4 g, tłuszcz: 15,8 g, węglowodany: 29,4 g
  • Wartość odżywcza dodatków:
  • 710,5 kcal, białko: 6,8 g, tłuszcz: 61,7 g, węglowodany: 27,4 g

Przy założeniu, że farszu i dodatków starczy dla 4 osób, z których każda zje po 2 naleśniki, wartość energetyczna jednej porcji takiego dania = 481,7 kcal

Naleśniki z serem, bitą śmietaną i truskawkamiNaleśniki z tego przepisu (tym razem użyłam 100% mąki pełnoziarnistej orkiszowej – do kupienia np. w Rossmannie).

Farsz:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 150 g jogurtu naturalnego przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, by był bez wszędobylskiego mleka w proszku – jednym z niekorzystnych jego działań jest podwyższanie stężenia cholesterolu.
  • łyżka syropu z agawy (lub syropu klonowego lub miodu)

Dodatki:

  • śmietanka 30% 200 g – przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład, ostatnio trudno znaleźć śmietankę bez zagęstników/stabilizatorów. Odpowiedni skład to śmietanka (pasteryzowana) i to wszystko.
  • truskawki (świeże lub mrożone – w całości lub w postaci musu) 450 g
  • świeża mięta

Twaróg wymieszać dokładnie z jogurtem i syropem z agawy.

Śmietankę ubić (nie dodawać cukru).

Naleśniki wysmarować farszem, udekorować ubitą śmietaną, truskawkami i miętą.

Rozpusta w wersji light – naleśniki z mąki pełnoziarnistej, smażone na patelni bez tłuszczu, śmietanka i truskawki bez dodatku cukru. Mi i mojej córce taka wersja bardzo smakuje! 🙂

Pasta jajeczna z awokado

  • Wartość odżywcza 1 porcji pasty (bez pieczywa):
  • 264,4 kcal, białko: 14,1 g, tłuszcz: 19,8 g, węglowodany: 10,7 g

Pasta jajeczna z awokado2 duże porcje:

  • 3 jajka ugotowane na twardo (gotowane od zimnej wody – max. 6 min. od zagotowania wody)
  • dojrzałe awokado
  • 1/2 małego pomidora pokrojonego w drobną kostkę (bez pestek)
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy dobrej jakości
  • 1/4 małej cebuli czerwonej
  • mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z limonki (lub z cytryny)
  • posiekane świeże zioła, np. kolendra lub natka pietruszki lub mięta

Wszystkie składniki rozgnieść dokładnie widelcem. Pastą posmarować pieczywo, posypać świeżo zmielonym pieprzem, udekorować ziołami.

Pycha!!! Niebo w gębie 🙂

Danie jest bezglutenowe pod warunkiem, że zakupiona musztarda i pieczywo nie zawierają glutenu.

Sałatka z roszponką, mozzarellą i truskawkami

  • Wartość odżywcza:
  • 486,8 kcal, białko: 15,4 g, tłuszcz: 37,4 g, węglowodany: 20 g

Sałatka z roszponką, mozzarellą i truskawkami1 duża porcja (taka jak na zdjęciu):

  • 2 garście liści roszponki
  • 4 mini kulki mozzarelli
  • 1/2 papryki (np. żółtej)
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 pomidory suszone w oleju pokrojone na małe kawałeczki
  • 2-4 truskawki
  • łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
  • świeża bazylia
  • sos: 3 łyżki soku z truskawek (np. z rozmrożonych uduszonych w garnku), łyżka oleju lnianego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka prawdziwego gorzkiego kakao, pół łyżeczki miodu, pieprz, sól

Wymieszać składniki sosu – można je dodatkowo podgrzać w rondelku (bez oleju lnianego i miodu – te składniki dodać po zdjęciu sosu z ognia).

Na sałacie ułożyć połówki kulek mozzarelli, paprykę pokrojoną w kostkę, kawałeczki pomidorów suszonych, ćwiartki/połówki pomidorków koktajlowych i ćwiartki truskawek. Polać sosem, posypać ziarnami, udekorować bazylią.

Twaróg z awokado, rzodkiewkami i papryką

  • Wartość odżywcza:
  • 362,6 kcal, białko: 27,6 g, tłuszcz: 19,9 g, węglowodany: 19,3 g

twaróg z awokado, rzodkiewkami i papryką1 duża porcja:

  • 125 g twarogu
  • 2 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego (użyłam nowego produktu Piątnicy: jogurt naturalny + mascarpone)
  • 1/2 awokado
  • 1/2 papryki
  • kilka rzodkiewek
  • natka pietruszki
  • pieprz

Twaróg rozgnieść widelcem z jogurtem i pieprzem. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę rzodkiewkami, papryką i awokado. Posypać natką pietruszki.

Można dodać oliwki, kapary, ziarna słonecznika, pestki dyni, olej lniany – dodatki wg uznania 🙂

Sałatka z mozzarellą, papryką, ogórkiem i pestkami dyni

  • Wartość odżywcza:
  • 487 kcal, białko: 18,2 g, tłuszcz: 38,6 g, węglowodany: 16,8 g

Sałatka z mozzarellą, papryką, ogórkiem i pestkami dyni1 porcja:

  • garść liści roszponki (lub innej sałaty)
  • 1/2 kuli mozzarelli (50 g)
  • 1/2 papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 ogórka szklarniowego pokrojonego w kostkę
  • 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki (lub innych świeżych ziół, np. bazylii, kolendry)
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni
  • sos: czubata łyżeczka zielonego pesto, łyżka oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, pieprz

Wymieszać składniki sosu. Na sałacie ułożyć wszystkie pozostałe warzywa, posypać ziołami, szczypiorkiem i pestkami dyni, polać sosem.

Przy wyborze kupnego pesto warto uważać na skład: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, zagęstniki czy konserwanty, to składniki zupełnie zbędne w tym produkcie. Jeśli nie znajdziecie w sklepie odpowiedniego pesto, zawsze można je przygotować samodzielnie w domu 🙂

Sałatka jest świetna: pożywna, smaczna i szybko się ją przygotowuje. Smacznego!

Kuskus z warzywami i indyk w sosie z cytrusów

  • Wartość odżywcza 1 dużej porcji:
  • 780,3 kcal, białko: 55,7 g, tłuszcz: 34,8 g, węglowodany: 59,1 g

2 duże porcje (lub 4 małe – takie jak na zdjęciu):

  • 400 g piersi indyka
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, cynamon, bazylia suszona, świeża mięta
  • kuskus 120 g
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 papryki
  • awokado
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz, curry (bez glutaminianu sodu!)

W misce umieścić sok z pomarańczy i cytryny, oliwę, sól, pieprz, pieprz ziołowy, cynamon, suszoną bazylię i listki mięty. Dodać indyka pokrojonego w kostkę. Całość wrzucić na rozgrzaną patelnię i dusić pod przykryciem 10 min. Potem można zdjąć pokrywkę i odparować trochę soku.

Kuskus wymieszać z solą, pieprzem i curry i przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Ogórka, awokado i cebulę obrać. Ogórka, paprykę i awokado pokroić w kostkę. Cebulę, szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z przygotowanym kuskusem. Polać olejem lnianym i sokiem z cytryny (2 łyżki) i delikatnie wymieszać z sezamem.

Podawać na ciepło – świeżo przygotowane lub w formie sałatki na zimno (wtedy można indyka wymieszać z kuskusem).