Jesienne ciasto z owocami

Ciasto:

  • 285 g mąki pszennej (użyłam mąki wrocławskiej typ 550)
  • szczypta soli
  • 175 g zimnego masła
  • 5 – 6 łyżek zimnej wody

Glazura do ciasta:

  • jajko
  • łyżka wody

Nadzienie:

  • ok. 1,2 kg jesiennych owoców (ja użyłam brzoskwiń, jabłek i śliwek, a do tego dodałam jeszcze 2 łyżki konfitury malinowo-jeżynowej)
  • sok z 1 niedużej cytryny
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto: W misce wymieszać mąkę i sól. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać wodę (na początku 5 łyżek, a w razie potrzeby dodać jeszcze jedną w trakcie zagniatania) i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie kule – jedną troszkę mniejszą od drugiej. Obie zawinąć w folie i umieścić w lodówce na czas przygotowywania pozostałych elementów ciasta (minimum 20 min.).

Glazura do ciasta: W miseczce roztrzepać jajko z łyżką wody i włożyć do lodówki.

Owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki (np. w grubą kostkę lub cienkie półplasterki). Wymieszać z sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem.

Większą kulę ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Plackiem wyłożyć dno i boki formy do tarty (użyłam takiej o średnicy 22 cm). Wstawić do lodówki.

Nagrzać piekarnik do 220°C.

Drugą kulę ciasta rozwałkować na nieco grubszy placek i wykrawać foremkami kółka lub inne wzory (np. serca) lub po prostu pokroić ciasto w paski, albo uformować z niego wałeczki.

Formę z ciastem wyjąć z lodówki i posmarować spód glazurą z jajka. Owoce wraz z sokiem wyłożyć równomiernie na cieście. Na owocach ułożyć kawałki wykrojone z drugiej części ciasta. Posmarować glazurą z jajka. Piec 10 min., po czym obniżyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 35-40 min.

Kroić dopiero po ostygnięciu (chyba, że mamy ochotę na gorące ciasto – tylko wtedy kawałki ciasta nie będą efektownie wyglądały :-))

Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd.

Ślimaczki cynamonowe

  •  Wartość odżywcza 1 ślimaczka*: 
  • 172,6 kcal, białko: 3,2 g, tłuszcz: 5,7 g, węglowodany: 27,4 g

*(przy założeniu, że ciasto zostanie podzielone na 20 równych kawałków)

Zamiast Cini Minis – Cini Maxis 🙂 Dla wielbicieli cynamonu** – rewelacja!

Ciasto:

  • 500 g mąki (ja wsypałam ok. 120 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ok. 180 g mąki tortowej i ok. 200 g mąki pszennej wrocławskiej typ 550)
  • 100 ml oleju
  • 70 g cukru (użyłam cukru pudru)
  • szczypta soli
  • szklanka ciepłego mleka 2% (250 g)
  • saszetka suchych drożdży (7g)

Cynamonowa mieszanka:

  • 100 g nierafinowanego brązowego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej

W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Dolać olej i ciepłe mleko, wyrobić gładkie ciasto i pozostawić w misce do podwojenia objętości (ok. 40-60 min.).

W miseczce wymieszać brązowy cukier, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki duży prostokąt, posypać równomiernie cynamonową mieszanką (można pomóc sobie ręką – rozprowadzając mieszankę po  powierzchni prostokąta).

Ciasto zawinąć w rulon (od dłuższego boku prostokąta). Pokroić na 17-21 kawałków i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec do zrumienienia ok. 10 min. (lub 2-5 min. dłużej – w zależności od wielkości ślimaczków) w 220°C.** A Ci, którzy nie przepadają za cynamonem, mogą go zastąpić np. ziarenkami wanilii (wtedy lepiej pominąć imbir i gałkę muszkatołową – by nie zdominowały delikatnego waniliowego aromatu).

Przepis jest zmodyfikowaną mieszanką tych dwóch przepisów: klik! i klik!

Asiu, dzięki za podsunięcie przepisu!

Indyk pieczony z warzywami i jabłkiem

  • Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 3 porcje):
  • 526,1 kcal, białko: 42,3 g, tłuszcz: 24,1 g węglowodany: 35,9 g

2/3 porcje*:

  • pierś indyka 400-500 g
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka oliwy
  • łyżka sosu sojowego
  • sporo pieprzu i majeranku
  • marchewka
  • jabłko
  • papryka (użyłam białej)
  • pomidor
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy (i jeszcze dodatkowa łyżka oliwy do dodania w trakcie pieczenia)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • przyprawy: cynamon, sól, pieprz, kumin, tymianek

W misce wymieszać po łyżce oleju, oliwy i sosu sojowego, dodać pieprz i majeranek i obtoczyć w marynacie pierś indyka. Przykryć i włożyć do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

Marchewkę, ziemniaki i jabłko obrać. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki w ćwiartki (jeśl-+i są duże, to na jeszcze mniejsze kawałki), a jabłko w drobną kostkę. Paprykę i pomidora również pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym wymieszać warzywa i jabłko razem z 2 łyżkami oliwy, pestkami dyni i przyprawami (cynamon, sol, pieprz, kumin, tymianek).

Na warzywach ułożyć indyka. Piec w 180°C ok. 50 min. (czas pieczenia.zależy od wielkości kawałka mięsa i pokrojonych warzyw; w trakcie pieczenia (np. po 25 min., warzywa podlać odrobiną wody, a indyka łyżką oliwy).

*porcja mięsa jest spora (mniejszy kawałek mógłby wyjść bardziej suchy), ale pozostałych składników jest właściwie na 2 osoby. Według powyższego przepisu mogą najeść się więc 2 osoby, a wtedy część mięsa można odłożyć do zjedzenia na kanapki – pyyycha! Można też dogotować do tego dania ryżu – wtedy najedzą się 3 osoby 🙂

Fasolka szparagowa i spółka

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 498,5 kcal, białko: 13,1 g, tłuszcz: 26,6 g, węglowodany: 49,4 g

1 porcja:

  • garść fasolki szparagowej (żółtej, zielonej lub mieszanej)
  • łyżka masła
  • łyżeczka otrębów (np. żytnich)
  • curry
  • pomidor (np. malinowy)
  • 1/4 papryki czerwonej
  • kilka oliwek (np. zielonych)
  • łyżeczka oliwy
  • przyprawy: oregano suszone, pieprz, bazylia świeża
  • 4 małe kromki pieczywa
  • kanapkowy serek kozi

Odciąć końcówki fasolki i ugotować ją w lekko osolonej wodzie (nie rozgotowywać, powinna pozostać jędrna i krucha). Na patelni rozpuścić masło, wsypać otręby i zamieszać. Dodać ugotowaną fasolkę, posypać curry i dokładnie wymieszać. Smażyć chwilę mieszając (aż otręby i masło dokładnie oblepią fasolkę).

Pomidora i paprykę pokroić w kostkę, oliwki przekroić na połówki. Wymieszać z oliwą, oregano i porwanymi listkami bazylii (nie dodawałam już soli, bo w zupełności wystarczyły mi słone oliwki).

Kromki pieczywa (można opiec w tosterze) posmarować serkiem kozim, udekorować listkami bazylii.

Smacznego!

Deser jogurtowy

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 468,5 kcal*, białko: 15,2 g, tłuszcz: 29,2 g, węglowodany: 41,4 g

*spokojnie, można zrezygnować z draży/czekolady lub zmniejszyć ilość orzechów 🙂

6 porcji:

  • kolorowe draże 100 g (np. M&Ms)
  • 2 op. jogurtu greckiego (2 x 340 g)
  • łyżka (lub więcej) cukru pudru
  • 1 op. borówek (250 g)
  • 6 ciasteczek owsianych
  • 200 g migdałów
  • 1/2 pojemniczka malin (250 g)
  • 3 kosteczki ulubionej czekolady
  • 6 listków mięty do dekoracji

dodatkowo: 6 wysokich szklanek

Jogurt (2 opakowania) zmiksować z cukrem pudrem.

Migdały uprażyć na suchej patelni.

Do każdej szklanki na dno wsypać draże, następnie ostrożnie (by nie ubrudzić brzegów szklanek) dodać po 2 łyżki jogurtu. Wsypać borówki, ponownie dodać po 2 łyżki jogurtu.

Na warstwie jogurtu ułożyć ciasteczko, następnie migdały. Przykryć pozostałym jogurtem.

Na wierzchu ułożyć maliny. Posypać startą czekoladą i udekorować miętą.

Użyte składniki i kolejność ich układania są oczywiście tylko kwestią indywidualnych pomysłów. Główne składniki tego deseru to jogurt (z cukrem lub bez) i owoce. Reszta to tylko kwestia smaku i wyobraźni 🙂 W każdym razie ten deser jest pyszny i robi furorę!

Kasza z cukinią i bakłażanem

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 387,9 kcal, białko: 9,8 g, tłuszcz: 11,5 g, węglowodany: 61,3 g

3 porcje:

  • 200 g kaszy (np. 100 g kaszy gryczanej i 100 g kaszy jęczmiennej)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • bakłażan
  • cukinia (np. żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, szczypta cukru, kumin, bazylia suszona i świeża

Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.

Bakłażana pokroić w kostkę, obficie posolić i odstawić na 30 min.

Cukinię pokroić w kostkę.

Na łyżce rozgrzanego oleju zeszklić czosnek, dodać pomidory z puszki i dusić na małym ogniu.

W tym czasie na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju/oliwy, obsmażyć krótko cukinię, przyprawiając solą, pieprzem i kuminem. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i również obsmażyć, przyprawiając – tak jak cukinię. W czasie smażenia – w razie potrzeby – dolewać odrobinę oleju/oliwy.

Pomidory zmiksować (np. przy użyciu blendera), dodać usmażone warzywa, szczyptę cukru i chilli. Dusić, aż warzywa zmiękną (kilka minut). Pod koniec przyprawić suszoną bazylią. Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.

Podawać z kaszą.

Aaaale to było dobre!

Warzywa grillowane

  • mały bakłażan
  • cukinia (np. żółta)
  • cebula
  • pomidor
  • garść fasolki szparagowej (np. mieszanej zielonej i żółtej)
  • łyżka masła
  • łyżka bułki tartej lub otrębów
  • kilka plasterków fety
  • świeży tymianek
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin, curry, oregano

Bakłażana pokroić wzdłuż w cienkie, długie plastry, obficie posolić i odstawić na 30 min. Po tym czasie spłukać sól pod bieżącą wodą i osuszyć plastry bakłażana.

Cukinię pokroić w plasterki.

W misce wymieszać 2 łyżki oliwy z solą, pieprzem, kuminem i curry, wymieszać dokładnie z plasterkami bakłażana i cukinii. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, dorzucić ćwiartki/ósemki cebuli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (ja użyłam funkcji góra+grill). Piec ok. 10 min. (do zrumienienia), po czym przewrócić plasterki na drugą stronę i piec 7-8 min.

Wyjąć (można pozostawić cebulę, jeśli jeszcze się nie zarumieniła) i na tej samej blasze ułożyć plasterki pomidora. Skropić oliwą, posypać oregano i pieprzem. Grillować w piekarniku 7-8 min.

Odciąć końcówki fasolki szparagowej i pokroić ją na krótsze kawałki. Ugotować (nie rozgotowywać!) w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło i wymieszać z bułką tartą/otrębami. Wymieszać z fasolką, posypać tymiankiem.

W plasterki bakłażana zawinąć kawałeczki fety.

Lekkie, warzywne danie. Smacznego!

Makaron z tuńczykiem

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 433 kcal, białko: 31,2 g, tłuszcz: 7,3 g, węglowodany: 57,8 g

4 porcje:

  • makaron, np. tagliatelle (ilość wedle uznania, np. 80 g/porcję, czyli ok. 320 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • duża puszka tuńczyka (najlepiej w większych kawałkach) w sosie własnym (400 g, 280 g bez zalewy)
  • garść czarnych oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • garść liści bazylii
  • pieprz
  • sól – tylko do gotowania makaronu

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 1 min. mieszając.

Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, podzielić go widelcem na mniejsze części i smażyć 2-3 min. Dodać oliwki pokrojone w krążki, kapary i liście bazylii. Przyprawić pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Tuńczyk, oliwki i kapary są wystarczająco słone, nie trzeba dodatkowo solić. Podawać z makaronem.

Błyskawiczny, smaczny i pożywny obiad 🙂

Fanom śmietanowych sosów może w tym daniu takiego zabraknąć, ale ja wolałam taką lekką wersję 🙂

Kolorowa tarta z porzeczkami i M&M’s

Spód:

  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 150 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

dodatkowo: masło do wysmarowania formy, sucha fasola lub cząstki jabłka do obciążenia ciasta w trakcie pieczenia

Masa kajmakowa:

  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
  • pełna łyżka płynnego miodu (ok. 15 g)
  • 2 pełne łyżki masła (ok. 30 g)

Dekoracja:

  • po garstce porzeczek czerwonych, czarnych i białych
  • garstka kolorowych draży (np. M&M’s)

Spód: Formę do tarty wysmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i rozcierać palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Gładką kulę ciasta owinąć folią i spłaszczyć ręką na placek. Włożyć na 1 h do lodówki.

Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek (najlepiej na papierze do pieczenia oprószonym mąką) i przenieść do formy. Z nadmiaru ciasta można wykroić ciasteczka (ja zrobiłam po prostu grubsze boki tarty, ale uważam, że lepsze są cieńsze). Przykryć ciasto folią aluminiową i obciążyć np. fasolą lub kawałkami jabłka (ta druga opcja jest rewelacyjna, bo potem można zjeść pyszne pieczone jabłko :-)).

Piekarnik nagrzać do 190°C, a na czas rozgrzewania włożyć formę z ciastem do lodówki. Gdy temperatura w piekarniku osiągnie 190°C, włożyć ciasto i piec 15 min. Po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 15 min. (lub troszkę dłużej – tak, by ciasto ładnie się zarumieniło).

W czasie pieczenia przygotować masę kajmakową: Do rondelka z grubym dnem wlać słodzone mleko skondensowane, dodać masło i miód. Gotować na małym ogniu 10-15 min. mieszając co chwila.

Masę wylać na upieczone ciasto, udekorować owocami i kolorowymi drażami. Przed pokrojeniem odstawić do ostygnięcia.

Można oczywiście użyć dowolnych owoców, ale mi bardzo pasował ten kontrast bardzo słodkiej masy kajmakowych i kwaśnych porzeczek.

W powyższym przepisie wykorzystałam elementy z dwóch przepisów z Kwestii Smaku:

Tarta z malinami

Mazurek kajmakowy

Bukiet warzyw

  • Wartość odżywcza 1 porcji (całość =  4 porcje):
  • 196,2 kcal, białko: 9,7 g, tłuszcz: 6,6 g, węglowodany: 22,6 g

Na bazie:

olej rzepakowy/oliwa, czosnek, cebula i inne warzywa

zawsze można zrobić pyszne danie. Wystarczy zeszklić cebulę i czosnek i dodać warzywa, które akurat mamy pod ręką. Do tego trochę przypraw i świeżych ziół i pożywne danie gotowe w pół godziny 🙂

4 porcje:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 niedużego kalafiora
  • odrobina wody
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin
  • świeże zioła: tymianek, kolendra

W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę posiekaną w piórka. Dodać czosnek i smażyć 1 min., mieszając.

Dodać pokrojone w plasterki marchewki i pokrojonego na małe kawałki kalafiora. Podlać 3-4 łyżkami wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 min.

Dodać kukurydzę i fasolę (oczywiście odsączone z zalewy), przyprawić, posypać ziołami i dusić 5 min., delikatnie mieszając.

To idealne danie na szybką warzywną kolację lub lekki obiad. Aby zrobić z tego bardziej treściwy i wyraźny w smaku posiłek można do smażonej na początku cebuli dodać łyżkę pasty curry (ostrzejszej zielonej lub nieco łagodniejszej czerwonej – wg uznania), a pod koniec duszenia, warzywa podlać mlekiem kokosowym (wystarczy do smaku 150-200 ml). A jak do tego dodamy mięso i kaszę lub pełnoziarnisty makaron, to otrzymamy naprawdę konkretny posiłek 🙂

Smacznego!