- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 454 kcal, białko: 22,3 g, tłuszcz: 11,5 g, węglowodany: 62,7 g
Bardzo pożywne danie, idealne na obiad lub kolację. Czas przygotowania to max. 30 min.
- 150 g makaronu, np. penne
- 150 g soczewicy (np. 90 g czerwonej i 60 g zielonej)
- cukinia
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- łyżka oliwy, łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kumin, chilli
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie – jeśli używane są dwa rodzaje, to najpierw wrzucić na wrzątek tę, która gotuje się dłużej (w tym przypadku zieloną), a potem po upływie kilku minut dorzucić czerwoną soczewicę*.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Cukinię pokroić w kostkę, a rzodkiewki w cienkie paseczki.
W misce wymieszać olej z oliwą i przyprawami: solą, pieprzem, curry i kuminem. Dodać do tego cukinię i dokładnie wymieszać. Następnie usmażyć cukinię na rozgrzanej patelni (nie dodając już dodatkowej porcji oleju/oliwy).
Wszystkie składniki (wraz z sosem, który powstał w trakcie smażenia cukinii) wymieszać w dużej misce. Doprawić obficie pieprzem i chilli – według uznania. Podawać na zimno.
*Soczewicę wrzuca się na wrzącą, lekko osoloną wodę. Zieloną gotuje się ok. 15 min., a czerwoną ok. 7 min.