- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 559,2 kcal, białko: 29,7 g, tłuszcz: 15,1 g, węglowodany: 73,8 g
- 200 g makaronu, np. penne
- łyżka oliwy
- łyżka oleju rzepakowego
- 3 pomidory
- mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (185 g, 130 g bez zalewy)
- garść czarnych oliwek
- przyprawy: szczypta cukru, sól, pieprz, chilli
- świeża mięta
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kosteczkę (odrzucając nasiona i nadmiar wody). Oliwki pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać oliwę z olejem, wrzucić pomidory i smażyć 3-4 min., mieszając. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, oliwki, przyprawić i wymieszać. Na koniec dorzucić ugotowany makaron i kilka porwanych listków mięty. Wymieszać i podgrzać (tylko chwilę, żeby makaron się nie rozgotował).
Przed podaniem udekorować oliwkami w całości i listkami mięty.