- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 1/4 cukinii
- 1/2 małej marchewki
- 2 różyczki kalafiora
- garść liści szpinaku
- 4 łyżki kaszy jaglanej (40 g)
- przyprawy: sól, pieprz, curry, świeże zioła (np. rozmaryn/tymianek)
- jajko
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić plasterki czosnku, cukinię i marchewkę pokrojone w kostkę, kalafior pokrojony na mniejsze kawałki i posiekany szpinak. Smażyć chwilę mieszając. Dodać kaszę, przyprawić (sól, pieprz, curry, świeże zioła), podlać wrzątkiem (tyle, by zalać składniki). Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 8-10 min. Podnieść pokrywkę, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej konsystencji jajka (3-5 min.). Podawać posypane świeżymi ziołami.
- polecam używać jajek z pierwszą cyfrą na skorupce „0” lub „1” (więcej informacji tutaj: https://jakonetoznosza.pl/);
- podane w przepisie warzywa można zamienić na inne, np. brokuły, paprykę itp.;
- danie można posypać sezamem/pestkami dyni;
- w zależności od potrzeb można zwiększać ilość kaszy i liczbę jaj (ja podaną wersję zjadłam na śniadanie).