- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 4 porcje):
- 321,6 kcal, białko: 9,5 g, tłuszcz: 12,9 g, węglowodany: 37,1
- 200 g pęczaku
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 garście świeżego szpinaku
- kilka różyczek ugotowanych na parze brokułów
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1/2 op. Apetiny (lub inny ulubiony ser, np. parmezan, feta) 100 g
- przyprawy, np. chilli, papryka słodka, lubczyk, oregano, bazylia
Zagotować 400 ml osolonej wody, wrzucić pęczak i gotować 30 min. pod przykryciem na małym ogniu (aż wchłonie całą wodę).
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić plasterki czosnku i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć 3-4 min., mieszając, aż papryka zmięknie. Dodać słonecznik, przyprawić (np. chilli, papryka słodka, lubczyk, oregano, bazylia).
Dodać ugotowany pęczak i szpinak oraz pokrojone na mniejsze kawałki brokuły i mieszać delikatnie, aż szpinak zwiędnie.
Kostki sera obsypać oregano.
Kaszę posypać serem.
Oryginalna wersja przepisu na moim ulubionym blogu.