Makaron z „fetą” i pomidorkami

  • Wartość odżywcza 1 porcji (przy założeniu, że całość podzieli się na 4 porcje):
  • 524,8 kcal, białko: 20,6 g, tłuszcz: 14 g, węglowodany: 79,4

4-6 porcji:

  • 400 g makaronu (użyłam kokardek)
  • 4 duże garście pomidorków koktajlowych (400 g) – ja dałam trochę mniej, ok. 250 g, bo akurat tyle miałam w domu 🙂
  • kostka sera typu feta (użyłam 250 g Favity z żółtego opakowania; można użyć prawdziwej fety kozio-owczej – wedle preferencji)
  • 3 nieobrane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, oregano

Piekarnik nagrzać do 200 st.

Do naczynia żaroodpornego wsypać pomidorki. Polać jedną łyżką oliwy, wymieszać. Pomiędzy pomidorki położyć kostkę sera (w całości). Polać drugą łyżką oliwy, oprószyć pieprzem i oregano. W naczyniu położyć nieobrane ząbki czosnku.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min.

W tym czasie ugotować makaron (al dente).

Po zakończeniu pieczenia, wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika, wycisnąć czosnek z łupinek i wszystko rozgnieść widelcem. Dodać makaron, wymieszać.

Podałam to danie z uduszonym żywo zielonym groszkiem (z mrożonki).

Podobno to jakiś słynny przepis w Internecie, ja pierwszy raz natrafiłam na niego ostatnio na Instagramie na profilu fit_przepisy_od_baletnicy, a później znalazłam go na stronie KukBuk.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *