- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 2 porcje):
- 610,5 kcal, białko: 18,7 g, tłuszcz: 21,3 g, węglowodany: 91,2
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 200 g szpinaku baby
- pieprz, oregano, bazylia, słodka/ostra papryka sproszkowana
- 1/4 małego brokuła (tylko różyczki, bez łodyg) (ok. 100 g)
- 4 suszone pomidory w oleju (40 g)
- 1 op. sera typu śródziemnomorskiego z suszonymi pomidorami w oleju (bez nadmiaru oleju) (80 g) lub prawdziwy kozio-owczy ser feta
- 200 g makaronu (tym razem użyłam kukurydzianego świderki, ale może być dowolny ulubiony makaron)
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku (jeśli cały szpinak nie mieści się na patelni, to można to zrobić w dwóch partiach – drugą partię dodać jak pierwsza partia szpinaku „zwiędnie”). Przyprawić pieprzem, oregano, bazylią, sproszkowaną papryką (słodką lub ostrą – wedle preferencji).
Dodać różyczki brokuła podzielone na małe kawałeczki, podlać wodą, przykryć i dusić ok. 10 min., aż brokuły zmiękną.
W tym czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Gdy brokuły zmiękną, dodać do zawartości patelni pomidory suszone i ser i trzymać na małym ogniu do czasu, aż makaron będzie gotowy.Wymieszać zawartość patelni z makaronem.