- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 221,8 kcal, białko: 11,2 g, tłuszcz: 14,5 g, węglowodany: 10,3 g
- łyżeczka oliwy
- ząbek czosnku
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki (lub żółtej)
- garść liści świeżego szpinaku
- 4 oliwki
- 2 plastry pomidora
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, curry, sproszkowana papryka słodka, lubczyk
Czosnek i cebulę obrać, czosnek pokroić na plasterki, cebulę w piórka. Paprykę pokroić w kostkę, szpinak posiekać, oliwki pokroić na krążki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć, mieszając, 2-3 min.
Dodać paprykę i szpinak, smażyć, mieszając, 2-3 min.
Przyprawić (np. sól, pieprz, curry, sproszkowana papryka słodka, lubczyk), podlać odrobiną wody i dusić, aż szpinak zwiędnie.
Dodać oliwki, na wierzchu ułożyć plastry pomidora, wbić jajo, przyprawić pieprzem, przykryć i smażyć, aż jajo zetnie się do pożądanej konsystencji.
Jeśli w daniu będzie zbyt dużo wody, odkryć pokrywkę i odparować, a jeśli za mało, to w trakcie duszenia podlać jeszcze odrobiną wody.W zależności od potrzeb, można wbić więcej jajek i/lub podawać z pieczywem.