Sałatka z pieczarkami, jajkiem i pestkami dyni

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 487 kcal, białko: 15,4 g, tłuszcz: 42,1 g, węglowodany: 8,2 g

1 porcja:

  • garść liści sałaty (użyłam rzymskiej)
  • łyżeczka masła
  • 1-2 pieczarki
  • lubczyk, pieprz, łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 ogórka długiego
  • jajko
  • 1/4 czerwonej cebuli (lub mniej/więcej – wedle preferencji)
  • 2 łyżki pestek dyni (użyłam przygotowanych wcześniej z tego przepisu)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Jajko ugotować na twardo (nie za długo!). Obrać.

Pieczarki pokroić na półplasterki, usmażyć na patelni na maśle, mieszając co 2 min. Pod koniec smażenia dodać lubczyk, pieprz i sos sojowy.

Ogórka obrać, pokroić w półplasterki.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Na talerzu umieścić porwane liście sałaty, ogórka, pieczarki, cebulę, ćwiartki jajka, polać oliwą, posypać pestkami dyni, oprószyć solą i pieprzem.

Można dodać posiekany szczypiorek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *