Pasta z orzechów i ogórka kiszonego

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 338,3 kcal, białko: 10,1 g, tłuszcz: 15,9 g, węglowodany: 38,3 g

1 porcja:

  • 20 g orzechów nerkowca
  • 10 g orzechów włoskich
  • ogórek kiszony/małosolny (50 g)
  • pieprz
  • 2 kromki dobrej jakości chleba (70 g)

Orzechy zalać wodą, odstawić na 30 min., odlać wodę. Orzechy zmiksować z ogórkiem i pieprzem (sól nie jest już potrzebna, bo ogórek jest słony) – najlepiej zrobić to przy użyciu robota kuchennego lub blendera kielichowego.

Podawać z pieczywem i warzywami (np. rzodkiewkami/pomidorem). Choć pasta jest tak dobra, że można ją wyjadać łyżką :-))

Inspirację do przepisu zaczerpnęłam z książki „Love vegan” (str. 134), autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, Violetty Domaradzkiej i Roberta Zakrzewskiego./

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.