- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 338,3 kcal, białko: 10,1 g, tłuszcz: 15,9 g, węglowodany: 38,3 g
- 20 g orzechów nerkowca
- 10 g orzechów włoskich
- ogórek kiszony/małosolny (50 g)
- pieprz
- 2 kromki dobrej jakości chleba (70 g)
Orzechy zalać wodą, odstawić na 30 min., odlać wodę. Orzechy zmiksować z ogórkiem i pieprzem (sól nie jest już potrzebna, bo ogórek jest słony) – najlepiej zrobić to przy użyciu robota kuchennego lub blendera kielichowego.
Podawać z pieczywem i warzywami (np. rzodkiewkami/pomidorem). Choć pasta jest tak dobra, że można ją wyjadać łyżką :-))
Inspirację do przepisu zaczerpnęłam z książki „Love vegan” (str. 134), autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, Violetty Domaradzkiej i Roberta Zakrzewskiego./