- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 349,6 kcal, białko: 10,9 g, tłuszcz: 14 g, węglowodany: 43,9 g
- 100 g kaszy gryczanej (lub innej lub ryżu)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cukinii zielonej lub żółtej
- 6 szparagów zielonych (lub brokuły)
- 2 łyżeczki sezamu
- sól, pieprz, curry (ja używam też takich przypraw: Adobo, Cajun)
- opcjonalnie: świeże zioła, np. bazylia/natka pietruszki/tymianek
Kaszę ugotować.
Od szparagów odłamać zdrewniałe końce. Na dużą patelnię wlać oliwę, wrzucić pokrojone na krótsze kawałki szparagi oraz paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Przyprawić. Smażyć, mieszając ok. 5 min.
Podlać odrobiną wody i dusić, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną kruche. Wymieszać z sezamem.
Podawać z kaszą. Można udekorować świeżymi ziołami.