- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 334,5 kcal, białko: 14,3 g, tłuszcz: 11,5 g, węglowodany: 43,6 g
- łyżka oliwy
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 4 pieczarki
- 1/4 cukinii
- 1 marchewka
- 100 g kaszy gryczanej
- sól (lub sos sojowy), pieprz, lubczyk
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/2 kuli mozzarelli (60 g)
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać półplasterki pieczarek i cukinii, obraną marchewkę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć 2 min., mieszając.
Dodać surową kaszę i przyprawy, podlać wrzątkiem (ok. 200 ml), przykryć i dusić, aż kasza zmięknie (10-15 min.).
Posypać szczypiorkiem i kawałeczkami mozzarelli.