- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 487 kcal, białko: 15,4 g, tłuszcz: 42,1 g, węglowodany: 8,2 g
- garść liści sałaty (użyłam rzymskiej)
- łyżeczka masła
- 1-2 pieczarki
- lubczyk, pieprz, łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 ogórka długiego
- jajko
- 1/4 czerwonej cebuli (lub mniej/więcej – wedle preferencji)
- 2 łyżki pestek dyni (użyłam przygotowanych wcześniej z tego przepisu)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Jajko ugotować na twardo (nie za długo!). Obrać.
Pieczarki pokroić na półplasterki, usmażyć na patelni na maśle, mieszając co 2 min. Pod koniec smażenia dodać lubczyk, pieprz i sos sojowy.
Ogórka obrać, pokroić w półplasterki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Na talerzu umieścić porwane liście sałaty, ogórka, pieczarki, cebulę, ćwiartki jajka, polać oliwą, posypać pestkami dyni, oprószyć solą i pieprzem.
Można dodać posiekany szczypiorek.