- Wartość odżywcza 1 porcji:
 - 334,5 kcal, białko: 14,3 g, tłuszcz: 11,5 g, węglowodany: 43,6 g
 
- łyżka oliwy
 - 1/2 cebuli
 - ząbek czosnku
 - 4 pieczarki
 - 1/4 cukinii
 - 1 marchewka
 - 100 g kaszy gryczanej
 - sól (lub sos sojowy), pieprz, lubczyk
 - łyżka posiekanego szczypiorku
 - 1/2 kuli mozzarelli (60 g)
 
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać półplasterki pieczarek i cukinii, obraną marchewkę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć 2 min., mieszając.
Dodać surową kaszę i przyprawy, podlać wrzątkiem (ok. 200 ml), przykryć i dusić, aż kasza zmięknie (10-15 min.).
Posypać szczypiorkiem i kawałeczkami mozzarelli.

								