- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 389,2 kcal, białko: 20,6 g, tłuszcz: 29,1, węglowodany: 14,6
- łyżka oliwy
- łyżeczka masła
- 1 mała cebula
- 2 zabki czosnku
- 2 duże garście szpinaku
- 40-50 g fety lub krowiego twardego sera sałatkowego
- jajko
- przyprawy: sól, chili, curry, tymianek
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przyprawy (ilość wedle preferencji), cebulę oraz czosnek. Smażyć chwilę, mieszając. Dodać masło i smażyć, mieszając co jakiś czas, aż cebula zmięknie. Dodać szpinak, przykryć i dusić, aż zwiędnie. Co jakiś czas odkryć pokrywkę i zamieszać. Pod koniec dodać fetę.
W międzyczasie w garnku z zimną wodą umieścić jajko, zagotować i gotować ok. 7 min. Zalać zimną wodą, obrać i pokroić na ćwiartki.
Uduszony z dodatkami szpinak ułożyć na talerzu, podawać z jajkiem.Można podawać z dobrej jakości pieczywem.