- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 307,7 kcal, białko: 12,2 g, tłuszcz: 15,1 g, węglowodany: 32,7 g
- 3 łyżki kaszy jaglanej (30 g)
- kurkuma, sól
- garść liści sałaty
- 2 łyżki ciecierzycy z puszki/słoika/ugotowanej
- ogórek gruntowy
- 2 rzodkiewki
- 1/4 awokado
- łyżeczka ziaren sezamu
- łyżka pestek dyni
Kaszę ugotować z dodatkiem odrobiny soli i kurkumy: wsypać do garnka, zalać wodą (2 x tyle, co kaszy), przykryć i gotować, aż kasza wchłonie całą wodę. Po tym czasie odstawić z ognia pod przykryciem na 2 min.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Obrane awokado pokroić w półplasterki, rzodkiewki w plasterki. Na sałacie ułożyć ogórki, awokado, rzodkiewki, ciecierzycę i ugotowaną kaszę. Posypać ziarnami.
Można dodać świeże zioła, np. natkę pietruszki.
Ja już nawet nie polewałam żadnym sosem/oliwą tej sałatki. Dodatek awokado i ziaren i tak już zapewni odpowiednie wchłanianie witaminom rozpuszczalnych w tłuszczach, a duża ilość warzyw sprawia, że sałatka nie jest sucha.