Pesto z natki pietruszki, ziaren słonecznika i suszonych pomidorów

Ostatnio ktoś powiedział mi o (podobno) pysznej paście z suszonych pomidorów, ale niestety ja nie chciałam jej spróbować, ze względu na dyskwalifikujący skład:IMG-20141206-WA0005Nie miałam ochoty zajadać się zagęstnikami, sorbinianem potasu, benzoesanem sodu, aromatami… Ale nabrałam wieeeeeelkiej ochoty na pastę z suszonych pomidorów. Zastanawiałam się nad najlepszym przepisem i ostatecznie zmodyfikowałam przepis na pesto z pietruszki i słonecznika poprzez dodatek suszonych pomidorów. To był strzał w dziesiątkę! Pyyyyyszne!!!

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 284,5 kcal, białko: 7,7 g, tłuszcz: 25 g, węglowodany: 7,4 g

Pasta z natki pietruszki, ziaren słonecznika i suszonych pomidorów24 porcje:

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 10 pomidorów suszonych w oleju
  • 3-4 łyżki oleju ze słoika z pomidorami suszonymi
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni (na małym ogniu, by ich nie spalić).

Natkę dokładnie umyć, odciąć grube łodygi. Listki wraz z cienkimi łodyżkami umieścić w misie blendera i dokładnie rozdrobnić. Dodać olej, ziarna słonecznika, pomidory suszone, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Ponownie zmiksować.

Podawać na pieczywie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *