Bakłażan z pomidorem i groszek cukrowy z sezamem

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 213,2 kcal, białko: 7 g, tłuszcz: 12,9 g, węglowodany: 18,9 g

Bakłażan z pomidorem i groszek cukrowy2 porcje:

  • bakłażan
  • pomidor
  • 2 porządne garście groszku cukrowego (np. 200-250 g)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, curry
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże listki bazylii
  • 2 łyżeczki sezamu (może być mieszany, zwykły i czarny)

Bakłażana pokroić w kostkę, obsypać obficie solą i odstawić na min. 30 min. Po tym czasie wypłukać pod bieżącą wodą.

Na patelni rozgrzać olej, dodać ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i curry. Wrzucić bakłażana i dusić 7-8 min. na niedużym ogniu pod przykryciem.

Pomidora pokroić w kostkę, odrzucając pestki i nadmiar soku. Gdy bakłażan zmięknie, dodać do niego pomidora i dusić 5-6 min. (aż pomidor nieco zmięknie). Pod koniec duszenia dodać porwane listki bazylii.

Groszek cukrowy wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować 3-4 min. Po tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać ocet balsamiczny, sezam, pieprz i ugotowany groszek. Smażyć 4-5 min., mieszając.

Gotowe! 🙂

Jak ktoś jest bardzo głodny, to może sobie do tego ugotować makaron lub jakąś kaszę (np. pęczak).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.