- Wartość odżywcza 1 kotleta (4 małe sztuki):
- 98,9 kcal, białko: 9,6 g, tłuszcz: 4,5 g, węglowodany: 4,9 g
- puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g bez zalewy)
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej dobrej jakości
- sól, pieprz
- łyżeczka posiekanych ziół (np. natka pietruszki i koperek) lub suszone zioła (np. prowansalskie)
- łyżka oleju rzepakowego/oliwy
Tuńczyka, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i zioła zmiksować przy użyciu blendera. Uformować 4 kotlety. Obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Smażyć z obu stron na patelni z rogrzanym olejem, do zrumienienia.
Proponowane dodatki: ziemniaki gotowane, sałata z jogurtem/jogurtem greckim/śmietaną.
Pingback: Surówka z pomidorów i ogórków małosolnych | DietaEwy.pl