Sałatka z awokado, mozzarellą, fasolą i tuńczykiem

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 514, 9 kcal, białko: 31,6 g, tłuszcz: 33,6 g, węglowodany: 22,5 g

1 porcja:

  • garść dowolnej sałaty, może być mix
  • kilka małych kuleczek mozzarelli lub kawałków porwanej kuli mozzarelli (40 g)
  • 1/2 awokado
  • 1/4 puszki fasoli czerwonej (60 g)
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym (65 g bez zalewy)
  • łyżka ziaren, np. słonecznika (lub pestki dyni, sezam)
  • sos: łyżka oliwy, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz
  • dodatki: szczypiorek, rzeżucha

Awokado obrać, pokroić w półplasterki. Wymieszać składniki sosu. Posiekać szczypiorek. Na talerzu ułożyć sałatę, mozzarellę, awokado, odsączoną z zalewy fasolę oraz tuńczyka. Polać sosem. Posypać ziarnami, szczypiorkiem i rzeżuchą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *