- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 492,2 kcal, białko: 19,8 g, tłuszcz: 21,1g, węglowodany: 62,8 g
- łyżeczka masła
- łyżeczka oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 marchewki
- 5 łyżek kaszy jaglanej (50 g)
- 4-5 różyczek brokuła
- garstka orzechów ziemnych prażonych bez soli i tłuszczu (20 g)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, imbir sproszkowany, kurkuma, słodka papryka, opcjonalnie: garam masala
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, marchewkę w krótkie słupki.
W garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać przyprawy, cebulę oraz czosnek. Smażyć 2-3 min., mieszając.
Dodać marchewkę i orzechy i smażyć kolejne 2-3 min., mieszając.
Dodać kaszę, 1/2 szklanki wrzątku, przykryć i gotować na średnim ogniu 5 min. (nie mieszać, nie zdejmować pokrywki).
Dodać brokuły pokrojone na mniejsze kawałki, wrzucić na wierzch kaszy (nie mieszać, jeśli kasza wchłonęła już całą lub prawie całą wodę, to można podlać odrobiną gorącej wody). Przykryć i gotować na średnim ogniu 5 min.
Zdjąć z ognia, odstawić na 5-10 min. pod przykryciem.
Wymieszać z natką pietruszki. Podawać od razu lub schłodzić (jeśli będzie podawane później).