- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 2 porcje):
- 262,5 kcal, białko: 8 g, tłuszcz: 12,2 g, węglowodany: 29,5 g
- 1/2 kalafiora (ok. 500 g)
- batat (ok. 230 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki sezamu
- przyprawy: sól, chilli, curry, świeży rozmaryn
Batata wyszorować (nie obierać). Pokroić w plastry. Kalafiora podzielić na różyczki. Wymieszać w misce z przyprawami, olejem i sezamem. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-40 min. w 200 st.Można dorzucić też inne warzywa (np. cukinię), ja miałam akurat trochę żółtej papryki. Można podawać np. ze szklanką rosołu.
Inspirację zaczerpnęłam od mojej kochanej sąsiadki – Ani, u której zobaczyłam podobny posiłek i od tamtej pory chodził mi po głowie cały czas 🙂