- Wartość odżywcza:
- 393,5 kcal, białko: 10,3 g, tłuszcz: 16,3 g, węglowodany: 54,6 g
- kasza jaglana, 50 g suchej
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małej papryki (użyłam czerwonej)
- pomidor (użyłam pomarańczowego)
- kilka oliwek (użyłam zielonych)
- łyżka oliwy/oleju rzepakowego
- świeże zioła (użyłam mięty i kolendry)
- sól, pieprz, curry, kumin
Kaszę umieścić na sitku i przepłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą (1:2), lekko posolić, dodać kumin i curry i gotować pod przykryciem na małym ogniu (nie mieszać!).
W tym czasie pokroić warzywa w kostkę, a oliwki w krążki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię i paprykę i lekko podsmażyć (2-3 min.). Dodać pomidora i świeże zioła, wymieszać i dalej smażyć.
Ugotowaną na półtwardo kaszę dodać do warzyw, dokładnie wymieszać i przykryć – dusić, aż kasza i warzywa zmiękną (ale nie rozgotować!). Wymieszać z oliwkami, udekorować świeżymi ziołami.
Ale to było pyszne!!! 🙂