- Wartość odżywcza całej sałatki (1 duża porcja):
- 589 kcal, białko: 30,9 g, tłuszcz: 39,6 g, węglowodany: 28,5 g
- 1/2 kostki sera halloumi
- średniej wielkości gruszka
- łyżeczka oliwy lub dobrej jakości nierafinowanego oleju, np. rzepakowego
- łyżeczka tahini
- łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- pieprz, rozmaryn suszony
Halloumi pokroić na plastry, zgrillować z obu stron na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Gruszkę obrać, pokroić na plastry, usunąć gniazdo nasienne.
Oliwę/olej wymieszać w szklance z tahini, sokiem z cytryny i miodem. Dodać odrobinę zimnej wody, wymieszać dokładnie.
Na talerzu ułożyć na przemian plastry gruszki i halloumi, polać sosem, posypać płatkami migdałowymi, oprószyć pieprzem i rozmarynem.
Składniki można ułożyć na liściach rukoli, roszponki lub innej sałaty lub szpinaku.