- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 471 kcal, białko: 13,9 g, tłuszcz: 34,1 g, węglowodany: 29,6 g
- garść liści sałaty (może być mieszanka sałat)
- 1/2 awokado
- 1/4 dużej cukinii
- ziarenka wyłuskane z 1/2 granatu (można zastąpić… pomidorem :-))
- 1/4 puszki kukurydzy (60 g)
- garść kostek fety (50 g) – najbardziej lubię prawdziwą fetę kozio-owczą, ale gdy się spieszę, używam gotowej Apetiny w kostkach
- 2 łyżeczki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny/limonki
- łyżeczka sezamu
- sól, pieprz, kilka lisktów mięty
Cukinię pokroić na plasterki, usmażyć z obu stron na patelni na łyżeczce rozgrzanej oliwy. Przyprawić solą i pieprzem.
Awokado pokroić w półplasterki.
Wymieszać w misce wszystkie warzywa, awokado, ziarenka granatu, ser, posiekaną miętę, polać sałatkę łyżeczką oliwy i łyżeczką soku z cytryny, opcjonalnie przyprawić jeszcze pieprzem. Posypać sezamem.