- Wartość odżywcza całej pasty:
- 639,4 kcal, białko: 27,5 g, tłuszcz:47,5 g, węglowodany: 23,3 g
Na Blogu Roku 2013 znalazłam świetny przepis, który (z drobnymi modyfikacjami) przetestowałam.
Porcja na 8-10 kanapek 🙂
- 100 g ziaren słonecznika
- 3 suszone pomidory w oleju
- garść posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-4 łyżki wody
- sól, pieprz
Ziarna słonecznika namoczyć na kilka godzin (np. na noc) w zimnej wodzie. Następnie odcedzić i opłukać.
Przy użyciu blendera zmielić ziarna słonecznika z suszonymi pomidorami, natką pietruszki, czosnkiem, sokiem z cytryny, 2 łyżkami wody, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej wody – tyle, by masa uzyskała konsystencję lekko grudkowatego smarowidła.
Przechowywać w lodówce. Albo zjeść od razu – bo pasta jest pyszna! 🙂
Też robię z suszonymi pomidorami, słonecznik można też zastąpić nerkowcami:) Pozdrawiam!