- Wartość odżywcza 1 kawałka (całość = 8 kawałków):
- 204,5 kcal, białko: 7,2 g, tłuszcz: 12,8 g, węglowodany: 15,4 g
Ciasto jest oooobłędne! Całości dopełnia niesamowity smak pieczonych orzechów. W dodatku mam wrażenie, że przygotowanie tego ciasta zajmuje mniej czasu niż przeczytanie tego przepisu 🙂
Jeśli będziecie nim kogoś częstować, powiedzcie, że to ciasto jest z fasoli dopiero po ocenie jego smaku przez konsumujących 🙂 Ich miny będą bezcenne 🙂
8 sporych kawałków:
- puszka czerwonej fasoli (400 g z zalewą, ok. 240 g bez zalewy)
- 3 jaja
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 60-70 g brązowego cukru nierafinowanego
- 4 łyżki prawdziwego kakao (ok. 20 g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 garstki orzechów laskowych (ok. 100 g)
Fasolę wypłukać dokładnie na durszlaku pod bieżącą wodą.
Fasolę, jajka i olej potraktować blenderem (fasola musi zostać dokładnie rozdrobniona). Dodać cukier, kakao i sól. Zmiksować.
Masę wylać do formy (użyłam takiej o wymiarach 25×18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dno razem z bokami). Posypać obficie orzechami.
Przepis dostałam daaawno temu od Ani E. – dziękuję! Trochę go zmodyfikowałam 🙂
czy moza uzyc np czarnej fasoli zamiast czerwonej?
Nie próbowałam. Chodzi o fasolę z puszki? Jeśli tak, to myślę, że można spróbować. Jeśli o fasolę suchą, to trzeba odpowiednio przeliczyć proporcje (masa fasoli z puszki = masa fasoli ugotowanej).
dziękuje za szybką odpowiedz 🙂 chodzi o fasole z puszki i właśnie ide piec ciasto, mam nadzieje że bedzie pyszne :))
Nie ma za co! Czekam na relację 🙂
oczywiście było pycha, dziś robię z czerwonej fasoli 😀
O, super! Akurat wczoraj zastanawiałam się jak wyszło 🙂
Pingback: Ciasto z czerwonej fasoli | DietaEwy.pl
W tym przepisie na prawde nie ma proszku do pieczenia ani sody? Urosnie na samych jajkach?
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Nie trzeba do tego ciasta dodawać sody/proszku do pieczenia. To ciasto typu „brownie”, nie jest więc puszyste i nie rośnie bardzo. Ale jest pyszne 🙂 Polecam!
Super przepis, ale dziś trochę go zmodyfikowałam. Może komuś sie przyda moja wersja : zamiast 4 łyżek kakao dałam 2 łyżki Karolu i 2 łyżki kakao, zamaiats cukru dałam erytrol i ponadto jeden dojrzały banan i łyżeczka inuliny 🙂
* KAROBU
Cukier zamieniam na 1) 2 baardzo dojrzale banany albo 2) garsc daktyli suszonych (zalewam je odrobina wrzatku i blenderuje)
Bardzo ciekawy pomysł, dzięki za inspirację!
Proszę 🙂
Jak ja lubię takie cuda 😀
Ja też 🙂
Zrobiłam :). Jest pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Ja następnym razem dodam trochę wanilii i zrezygnuję z orzechów, żeby w pełni cieszyć się aksamitnością tego ciasta/nie-ciasta. Przepis genialny!
Dziękuję 🙂 A mi właśnie orzechy laskowe idealnie pasują do tego ciasta 🙂
ZROBIŁAM!!!!! Jest super, będę robić zawsze dla nowych gości jako ciekawostkę 🙂
Cieszę się :-)))
Koniecznie muszę zrobić, koniecznie 🙂
Potwierdzam – koniecznie zrób! 🙂
O JACIEEEEE!!!!