Ciasto czekoladowe z… czerwoną fasolą. Bez mąki!

  • Wartość odżywcza 1 kawałka (całość = 8 kawałków):
  • 204,5 kcal, białko: 7,2 g, tłuszcz: 12,8 g, węglowodany: 15,4 g

Ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląCiasto jest oooobłędne! Całości dopełnia niesamowity smak pieczonych orzechów. W dodatku mam wrażenie, że przygotowanie tego ciasta zajmuje mniej czasu niż przeczytanie tego przepisu 🙂

Jeśli będziecie nim kogoś częstować, powiedzcie, że to ciasto jest z fasoli dopiero po ocenie jego smaku przez konsumujących 🙂 Ich miny będą bezcenne 🙂

8 sporych kawałków:

  • puszka czerwonej fasoli (400 g z zalewą, ok. 240 g bez zalewy)
  • 3 jaja
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 60-70 g brązowego cukru nierafinowanego
  • 4 łyżki prawdziwego kakao (ok. 20 g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 garstki orzechów laskowych (ok. 100 g)

Fasolę wypłukać dokładnie na durszlaku pod bieżącą wodą.

Fasolę, jajka i olej potraktować blenderem (fasola musi zostać dokładnie rozdrobniona). Dodać cukier, kakao i sól. Zmiksować.

Masę wylać do formy (użyłam takiej o wymiarach 25×18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dno razem z bokami). Posypać obficie orzechami.

Piec 20 min. w 175°C.Ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą2

Przepis dostałam daaawno temu od Ani E. – dziękuję! Trochę go zmodyfikowałam 🙂

23 myśli w temacie “Ciasto czekoladowe z… czerwoną fasolą. Bez mąki!

  1. Pingback: Ciasto z czerwonej fasoli | DietaEwy.pl

    • Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Nie trzeba do tego ciasta dodawać sody/proszku do pieczenia. To ciasto typu „brownie”, nie jest więc puszyste i nie rośnie bardzo. Ale jest pyszne 🙂 Polecam!

  2. Super przepis, ale dziś trochę go zmodyfikowałam. Może komuś sie przyda moja wersja : zamiast 4 łyżek kakao dałam 2 łyżki Karolu i 2 łyżki kakao, zamaiats cukru dałam erytrol i ponadto jeden dojrzały banan i łyżeczka inuliny 🙂

  3. Zrobiłam :). Jest pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Ja następnym razem dodam trochę wanilii i zrezygnuję z orzechów, żeby w pełni cieszyć się aksamitnością tego ciasta/nie-ciasta. Przepis genialny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.