- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 545,6 kcal, białko: 17,1 g, tłuszcz: 35,7 g węglowodany: 35,5 g
- pomidor
- 1/4 awokado
- 1/2 kuli mozzarelli (60 g)
- 1/4 cukinii
- 1/2 małego bakłażana
- średniej wielkości ziemniak
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka
- świeża bazylia
Bakłażana i cukinię pokroić w niezbyt cienkie plastry. Bakłażana posolić obficie z obu stron i zostawić na talerzu na 30 min. Po tym czasie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaka obrać, pokroić jak na frytki. Warzywa wymieszać z 1/2 podanej ilości oliwy/oleju oraz przyprawami (sól, pieprz, curry, słodka papryka). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-35 min. w 200 st. z termoobiegiem.
Mozzarellę i pomidora (można sparzyć i obrać) pokroić na plastry. Obrane awokado pokroić na półplasterki. Ułożyć na talerzu na przemian mozzarellę, pomidora i awokado, skropić resztą oliwy, oprószyć pieprzem, udekorować bazylią.
Podawać z upieczonymi warzywami.