- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 624,3 kcal, białko: 16,7 g, tłuszcz: 33 g, węglowodany: 63,9 g
- 10 łyżek kaszy jaglanej (100 g)
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- mały pomidor (np. malinowy)
- 4 pomidory suszone w oleju
- puszka fasoli białej (240 g bez zalewy)
- 1/4 puszki mleka kokosowego (o dobrym składzie: kokos, woda, dostępne np. w Rossmannie) (100 g)
- 2 łyżki oliwy
- łyżka sosu sojowego (o dobrym składzie: woda, soja, pszenica, sól, np. Kikkoman)
- przyprawy: pieprz, sól, lubczyk, curry (o dobrym składzie – bez glutaminianu sodu, np. Dary Natury), świeży tymianek
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą na sitku o drobnych oczkach. Wrzucić do garnka, przyprawić solą, lubczykiem i curry, zalać wodą (1 część kaszy: 2 części wody), przykryć i gotować pod przykryciem, aż zmięknie (ok. 20 min.)
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, piórka cebuli i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć 2-3 min., mieszjąc, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory (suszone i świeży) pokrojone w kostkę. Smażyć 2-3 min. Dodać mleko kokosowe i fasolę, przyprawić sosem sojowym, pieprzem i tymiankiem. Dusić minutę. Dodać ugotowaną (bez odlewania wody) kaszę. Dusić, aż sos zgęstnieje i smaki dobrze się połączą.
- należy pamiętać, że żywność z puszki po otwarciu (jeśli nie jest zużywana od razu do gotowania) należy przełożyć do innego, najlepiej szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce. Innymi słowy, po otwarciu puszki całą jej zawartość trzeba wyjąć, a puszkę wyrzucić.
- mleko kokosowe można pominąć, w ten sposób danie będzie mniej kaloryczne.