- Wartość odżywcza:
- 511,7 kcal, białko: 14,5 g, tłuszcz: 30,4 g, węglowodany: 45,6 g
- kasza jaglana 50 g
- 1/2 małego kalafiora (około 350 g)
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 3 pomidory suszone w oleju
- sól, pieprz, curry
- świeże zioła (np. mięta i tymianek)
- łyżka płatków migdałowych
Kaszę ugotować – tak, by wchłonęła całą wodę (1:2), z dodatkiem soli i curry.
Na oliwie zeszklić posiekany czosnek, dodać kawałeczki kalafiora i pokrojone pomidory suszone. Smażyć 2-3 min., podlać odrobiną wody, przykryć i dusić, aż kalafior nieco zmięknie (5-6 min.), ale pozostanie kruchy. Przyprawić, wymieszać z kaszą, dodać świeże zioła.
Posypać płatkami migdałowymi.