- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 4 małe porcje):
- 209,7 kcal, białko: 11,6 g, tłuszcz: 15,4 g, węglowodany: 8,3 g
4 małe porcje (1 porcja = taka jak na zdjęciu):
- 2 średnie cukinie
- garść orzeszków ziemnych (ok. 40 g) zrumienionych na suchej patelni
- twardy ser kozi (użyłam 120 g)
- 3 pomidory suszone
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- przyprawy: chilli, pieprz, sos sojowy, curry, za’atar* (lub inne przyprawy orientalne)
Obie cukinie przekroić w poprzek na 4-6 cm kawałki. Każdy kawałek przekroić wzdłuż na pół, a każdą taką połówkę przekroić wzdłuż na 3-4 podłużne części**. Smażyć w garnku lub na dużej patelni z rozgrzanym olejem do zrumienienia (3-4 min.).
Ser pokroić w kostkę, pomidory w paseczki. Dodać wraz z orzeszkami i przyprawami do cukinii. Wymieszać.
*Patrz: informacja o tej przyprawie przy tym wpisie.
**Oczywiście można pokroić cukinię dowolnie – w paski, w kostkę itp., ale opisany wyżej sposób bardzo mi się spodobał. Tak pokrojona cukinia w czasie smażenia uzyskuje w środku przyjemną, mięsistą konsystencję, a przy tym kawałki mają wygodną do jedzenia wielkość 🙂
Talerz wygląda bajecznie 🙂