- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 2 porcje):
- 326,1 kcal, białko: 15,7 g, tłuszcz: 23,4 g, węglodowany: 11,8 g
- mała cukinia (żółta lub zielona) (ok. 300 g)
- 2 łyżki oliwy (20 g)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano suszone
- 2 nieduże pomidory (użyłam malinowych) (300 g)
- 125 g mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu (lub innego sera tego typu) (16 g)
- listki bazylii
Cukinię przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć środki. Wstawić do naczynia żaroodpornego, każdą połówkę nasmarować oliwą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Piec 30 min. w 180 st. Nie wyłączać piekarnika.
Na cukinię wyłożyć na przemian plastry pomidorów i mozzarelli, posypać parmezanem, oprószyć pieprzem, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 min.
Udekorować listkami bazylii.
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z mojego ulubionego bloga Kwestia Smaku.