- Wartość odżywcza:
- 487 kcal, białko: 18,2 g, tłuszcz: 38,6 g, węglowodany: 16,8 g
- garść liści roszponki (lub innej sałaty)
- 1/2 kuli mozzarelli (50 g)
- 1/2 papryki pokrojonej w kostkę
- 1/2 ogórka szklarniowego pokrojonego w kostkę
- 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- łyżka posiekanej natki pietruszki (lub innych świeżych ziół, np. bazylii, kolendry)
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni
- sos: czubata łyżeczka zielonego pesto, łyżka oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, pieprz
Wymieszać składniki sosu. Na sałacie ułożyć wszystkie pozostałe warzywa, posypać ziołami, szczypiorkiem i pestkami dyni, polać sosem.
Przy wyborze kupnego pesto warto uważać na skład: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, zagęstniki czy konserwanty, to składniki zupełnie zbędne w tym produkcie. Jeśli nie znajdziecie w sklepie odpowiedniego pesto, zawsze można je przygotować samodzielnie w domu 🙂
Sałatka jest świetna: pożywna, smaczna i szybko się ją przygotowuje. Smacznego!