- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 86,4 kcal, białko: 1,5 g, tłuszcz: 4,8 g, węglowodany: 10 g
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kumin
- 2 cukinie (np. jedna zielona i jedna żółta)
- 1 l wody
- świeże zioła, np. tymianek
Cebulę obrać i drobno posiekać. Cukinię pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy i smażyć na niedużym ogniu 2 min.
Dodać cukinię i smażyć kolejne 2 min. Zalać litrem wody, przykryć i gotować do miękkości cukinii.
Całość zmiksować. Każdą porcję posypać świeżymi ziołami.