- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 2 porcje):
- 254,7 kcal, białko: 16 g, tłuszcz: 19,9 g, węglowodany: 4,2 g
- pęczek szparagów (ok. 500 g, w tym ok. 300 g części jadalnych – bez zdrewniałych końców) – tym razem użyłam białych szparagów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- przyprawy: sól, pieprz, curry
- ok. 100 g twardego sera koziego pokrojonego w kostkę
- świeże zioła, np. bazylia
Szparagi pokroić na krótsze części i wymieszać w misce z oliwą, czosnkiem i przyprawami. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 10 min. w 180°C.
Upieczone szparagi wymieszać z serem kozim, posypać ziołami.
To danie podbije serce pauliny, szparagi i kozi ser to jej ulubione jedzenie;)
To szybko leć podbijać jej serce – sezon na szparagi jest krótki 🙂