- Wartość odżywcza:
- 486,8 kcal, białko: 15,4 g, tłuszcz: 37,4 g, węglowodany: 20 g
1 duża porcja (taka jak na zdjęciu):
- 2 garście liści roszponki
- 4 mini kulki mozzarelli
- 1/2 papryki (np. żółtej)
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 pomidory suszone w oleju pokrojone na małe kawałeczki
- 2-4 truskawki
- łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
- świeża bazylia
- sos: 3 łyżki soku z truskawek (np. z rozmrożonych uduszonych w garnku), łyżka oleju lnianego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka prawdziwego gorzkiego kakao, pół łyżeczki miodu, pieprz, sól
Wymieszać składniki sosu – można je dodatkowo podgrzać w rondelku (bez oleju lnianego i miodu – te składniki dodać po zdjęciu sosu z ognia).
Na sałacie ułożyć połówki kulek mozzarelli, paprykę pokrojoną w kostkę, kawałeczki pomidorów suszonych, ćwiartki/połówki pomidorków koktajlowych i ćwiartki truskawek. Polać sosem, posypać ziarnami, udekorować bazylią.