Sałatka z ricottą i granatem

  • Wartość odżywcza całej sałatki (duuuża micha:-)):
  • 723,9 kcal, białko: 23,8 g, tłuszcz: 52,7 g, węglowodany: 36,2 g

Sałatka z granatem i ricottą

  • 1 op. mieszanki sałat
  • ziarenka wyłuskane z 1 granatu
  • 2 obrane pomidory (zalać wrzątkiem i po chwili zdjąć skórkę) pokrojone w ósemki
  • 1/2 op. sera ricotta (ok. 125 g) – lub mniej lub więcej – według uznania
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki pestek dyni zrumienionych na suchej patelni
  • sos: 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz

Wymieszać składniki sosu.

Na sałacie ułożyć pomidory, kawałeczki sera (można nakładać łyżeczką) i ziarenka granatu.Obsypać szczypiorkiem, polać sosem, posypać pestkami dyni.

Przepis na tę sałatkę znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Ta sałatka jest naprawdę rewelacyjna! Zakochałam się w niej od pierwszego razu i z przyjemnością ją powtarzam 🙂 Oryginalna wersja przepisu – tutaj!

2 thoughts on “Sałatka z ricottą i granatem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *