- Wartość odżywcza całej sałatki (duuuża micha:-)):
- 723,9 kcal, białko: 23,8 g, tłuszcz: 52,7 g, węglowodany: 36,2 g
- 1 op. mieszanki sałat
- ziarenka wyłuskane z 1 granatu
- 2 obrane pomidory (zalać wrzątkiem i po chwili zdjąć skórkę) pokrojone w ósemki
- 1/2 op. sera ricotta (ok. 125 g) – lub mniej lub więcej – według uznania
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki pestek dyni zrumienionych na suchej patelni
- sos: 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz
Wymieszać składniki sosu.
Na sałacie ułożyć pomidory, kawałeczki sera (można nakładać łyżeczką) i ziarenka granatu.Obsypać szczypiorkiem, polać sosem, posypać pestkami dyni.
Przepis na tę sałatkę znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Ta sałatka jest naprawdę rewelacyjna! Zakochałam się w niej od pierwszego razu i z przyjemnością ją powtarzam 🙂 Oryginalna wersja przepisu – tutaj!
Wygląda pysznie; szkoda, że nie lubię granatów 😉
Zamiast granatów, można użyć śrutu: jest bardziej subtelny w użyciu i powoduje mniej hałasu.