- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 2 porcje):
- 361 kcal, białko: 19,3 g, tłuszcz: 21,9 g, węglowodany: 22,6 g
2 porcje (większe niż na zdjęciu :-)):
- cukinia
- łyżeczka oleju rzepakowego
- puszka ciecierzycy
- mozzarella (ja użyłam akurat takiej w postaci malutkich kuleczek, w sumie 125 g)
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- sos: łyżka oliwy, po łyżeczce octu balsamicznego i sosu sojowego, 1/2 łyżeczki miodu, przyprawy (użyłam pieprzu, za’ataru i kuminu), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- świeża mięta
Cukinię pokroić w plasterki (ja wcześniej ją obrałam, bo miała nieładną skórkę) i usmażyć z obu stron na patelni. Cebulę pokroić w piórka i zblanszować (zalać wrzątkiem na 1-2 min.). Wymieszać składniki sosu. Miętę posiekać. Wymieszać wszystkie składniki sałatki.
Popieram używanie w kuchni oleju rzepakowego – to nasze niedoceniane, polskie złoto, bogate w omega-3 i witaminy 🙂