Sałatka z bobem i rukolą

  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 179,3 kcal, białko: 14,7 g, tłuszcz: 5,4 g, węglowodany: 18 g

Sałatka z bobem i rukolą2 porcje:

  • 1/2 op. bobu (ok. 0,5 kg)
  • garść liści rukoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1-3 ząbki czosnku (ilość w zależności od upodobań)
  • przyprawy: sól, pieprz, 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liście mięty lub koperek

Bób przepłukać na durszlaku, wrzucić do dużego garnka i zalać zimną wodą. Dodać trochę soli, kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego (dodatek liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego ma na celu zniwelowanie nieprzyjemnego zapachu, wydzielającego się w czasie gotowania bobu).Zagotować i gotować pod przykryciem na dość dużym ogniu ok. 5-15 min. (czas gotowania zależy od preferencji – niektórzy preferują bób bardzo krótko gotowany, wręcz tylko sparzony wrzątkiem, a inni wolą gotować go 15 min. lub nawet dłużej. Ja preferuję młody bób gotowany 10 min. od zagotowania wody).

Ugotowany bób obrać z łupinek (można pominąć ten etap, ale ja nie przepadam za tymi łupinkami, a poza tym w sałatce ładniej wygląda bób obrany).

Przygotować sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.

Obrany bób wymieszać z rukolą i koperkiem lub posiekanymi listkami mięty, polać sosem.

3 myśli w temacie “Sałatka z bobem i rukolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.