- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 179,3 kcal, białko: 14,7 g, tłuszcz: 5,4 g, węglowodany: 18 g
- 1/2 op. bobu (ok. 0,5 kg)
- garść liści rukoli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1-3 ząbki czosnku (ilość w zależności od upodobań)
- przyprawy: sól, pieprz, 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
- liście mięty lub koperek
Bób przepłukać na durszlaku, wrzucić do dużego garnka i zalać zimną wodą. Dodać trochę soli, kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego (dodatek liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego ma na celu zniwelowanie nieprzyjemnego zapachu, wydzielającego się w czasie gotowania bobu).Zagotować i gotować pod przykryciem na dość dużym ogniu ok. 5-15 min. (czas gotowania zależy od preferencji – niektórzy preferują bób bardzo krótko gotowany, wręcz tylko sparzony wrzątkiem, a inni wolą gotować go 15 min. lub nawet dłużej. Ja preferuję młody bób gotowany 10 min. od zagotowania wody).
Ugotowany bób obrać z łupinek (można pominąć ten etap, ale ja nie przepadam za tymi łupinkami, a poza tym w sałatce ładniej wygląda bób obrany).
Przygotować sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
Obrany bób wymieszać z rukolą i koperkiem lub posiekanymi listkami mięty, polać sosem.
Fantastyczna sałatka, robię ją często a bób obieram z łupinek. ????
Bardzo jestem ciekawa smaku 🙂
Warto spróbować 🙂