- Wartość odżywcza:
- 327,4 kcal, białko: 8,6 g, tłuszcz: 28,5 g, węglowodany: 12,2 g
- garść liści sałaty
- garstka kiełków (np. rzodkiewki)
- plaster fety (30 g)
- ogórek gruntowy
- 1/2 awokado (polecam ciemne, tzw. Hass)
- jajko
- sos: łyżka oliwy, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz
- łyżeczka sezamu
Jajko ugotować na półtwardo (6 min. liczone od zagotowania wody na dużym ogniu). Ogórka obrać, pokroić w plasterki. Obrane awokado pokroić w półplasterki. Wymieszać składniki sosu (oliwę, musztardę, sok z cytryny, miód, sól, pieprz). Na sałacie ułożyć kiełki, ogórka, awokado, plasterki jajka, polać sosem, posypać sezamem.