- Wartość odżywcza 1 porcji (przekąska dla 4 osób):
- 288,8 kcal, białko: 8,1 g, 1 tłuszcz: 6,6 g, węglowodany: 26,9 g
Idealne i smaczne danie na szybko! Zrobiłam po przyjściu z pracy, zapakowałam do pojemniczków i zaniosłam do znajomych 🙂
- cukinia
- bakłażan
- 2 pomidory
- torebka ugotowanego ryżu
- kula mozzarelli (100 g) pokrojona na malutkie kawałeczki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki oliwy
- ulubione przyprawy: np. sól, pieprz, curry, tabasco, za’atar, oregano, świeża mięta i bazylia
Bakłażana pokroić w plastry i obficie posypać solą z obu stron. Odstawić na 15-30 min. Powinien się spocić (na powierzchni plasterków pojawią się kropelki wody), co powoduje utratę charakterystycznej goryczki.
Ryż wymieszać w naczyniu żaroodpornym z pokrojonymi w kostkę pomidorami i 1/2 kuli mozzarelli, łyżką oliwy i ulubionymi przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i zapiekać 10-15 min.Cukinię pokroić w plastry i wymieszać dokładnie w misce z łyżką oleju i łyżką oliwy (bez przypraw). Smażyć na suchej patelni z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu wymieszać z ulubionymi przyprawami i 1/4 kuli mozzarelli.Bakłażana przepłukać zimną wodą, przelać wrzątkiem, odsączyć. Wymieszać dokładnie w misce z łyżką oleju i łyżką oliwy (bez przypraw). Smażyć tak jak cukinię, a usmażone plastry wymieszać z przyprawami i 1/4 kuli mozzarelli.
A masz jakiś przepis z niebieską mozzarellą?
Mam nadzieję, że do Polski jeszcze nie trafiła…