- Wartość odżywcza:
- 304,2 kcal, białko: 13,2 g, tłuszcz: 16 g, węglowodany: 24,8 g
1 porcja:
- jajko
- łyżka mąki
- łyżeczka prawdziwego kakao
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżki ricotty (lub innego naturalnego serka kanapkowego)
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka miodu (lub np. syropu klonowego)
- szklanka truskawek
Mąkę wymieszać z kakao.
Białko oddzielić od żółtka.
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać rozmieszane żółtko, cały czas ubijając (przez około pół min.). Miksować na najmniejszych obrotach, dodając mąkę i kakao.
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć masę i smażyć omlet pod przykryciem na niedużym ogniu.
Serek wymieszać widelcem z miodem i jogurtem. Usmażony omlet posmarować masą serkową, udekorować ćwiartkami truskawek.
Ale apetyczne! Poproszę o takie śniadanie 🙂