- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 516 kcal, białko: 27,5 g, tłuszcz: 12,2 g, węglowodany: 69,6
- łyżeczka oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- cebula
- chilli, pieprz, świeży rozmaryn/tymianek/bazylia
- puszka pomidorów (lub 2 duże świeże pomidory pokrojone w kostkę)
- puszka tuńczyka w oliwie (lub w sosie własnym, wedle uznania; ja użyłam takiego)
- garść bobu (80 g zważonego przed ugotowaniem)
- 160 g makaronu z semoliny/twardej pszenicy durum (lub pełnoziarnistego)
- kilka oliwek (zielonych lub czarnych)
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy i zioła. Smażyć 1-2 min., mieszając. Dodać pomidory i dusić na dużym ogniu (żeby sos zgęstniał).
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Bób umyć, umieścić w garnku, zalać wrzątkiem, lekko posolić i gotować 5 min. Po tym czasie przelać zimną wodą, lekko ostudzić i obrać.
Gdy sos na patelni zgęstnieje, dodać tuńczyka i oliwki pokrojone w krążki (gdy przygotowuję to danie dla dzieci, to przed dodaniem tuńczyka miksuję sos).
Sos umieścić na makaronie, udekorować bobem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.