- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 371,6 kcal, białko: 24,4 g, tłuszcz: 7 g, węglowodany: 46,5
- 100 g upieczonej* piersi kurczaka/indyka dobrej jakości
- 100 g ciecierzycy ze słoika/z puszki
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1/4 brokuła
- 6 pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, suszona bazylia
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego/oliwy
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać półplasterki pieczarek, brokuły pokrojone na mniejsze kawałki, podlać sosem sojowym i odrobiną wody, przyprawić pieprzem i bazylią, przykryć i dusić, aż pieczarki ściemnieją, a brokuły zmiękną.
Kaszę ugotować.
Do zawartości patelni dodać mięso pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Do szklanki odlać trochę wody z duszenia, wymieszać z mąką, wlać na patelnię, wymieszać, przykryć i dusić, aż sos zgęstnieje. Wymieszać z natką pietruszki.
*użyłam pieczonego kawałka, bo został mi z poprzedniego obiadu, ale można oczywiście użyć świeżego kurczaka/indyka pokrojonego w kostkę i wrzucić na patelnię razem z pieczarkami i brokułami. Można też pominąć mięso, a zamiast niego dodać więcej ciecierzycy.