- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 6 porcji):
- 475,7 kcal, białko: 41 g, tłuszcz: 15,7 g, węglowodany: 44 g
- ok. 800 g piersi indyka
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżeczka oliwy
- przyprawy: sos sojowy, kumin (dużo kuminu!), pieprz, chilli, garam masala
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
Sos pomidorowy do indyka:
- łyżka oleju rzepakowego
- mała cebula (użyłam czerwonej)
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- przyprawy: pieprz, chilli, kumin, szczypta cukru
Ryż z warzywami:
- ok. 200 g ryżu (użyłam czarnego i białego)
- 2 op. warzyw mrożonych (użyłam mieszanki chińskiej i wiosennej)
- łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: sos sojowy, kumin, chilli
Surówka z marchewki:
- 1/2 kg marchewek
- 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni
- 1/2 op. jogurtu naturalnego
- przyprawy: pieprz, bazylia
Indyk: Drób oczyścić ze skóry i widocznych białych fragmentów tłuszczu. Pokroić w kostkę. Obtoczyć w oliwie, oleju sezamowym, sosie sojowym, pieprzu, chilli, garam masala i dużej ilości kuminu.
Na oleju rzepakowym zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek i wyłowić czosnek z patelni – pozostawiając czosnkowy olej na patelni (czosnek pozostawiony na patelni przypalałby się w trakcie smażenia indyka i nadawał mu nieprzyjemny smak; wyłowiony czosnek można dodać do sosu pomidorowego).
Smażyć indyka partiami.
Sos pomidorowy do indyka: Na oleju zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory, rozgnieść widelcem i dusić, aż się rozpadną i wyparuje nadmiar wody. Dodać przyprawy i starannie zmiksować (najlepiej przy użyciu blendera). Pozostawić na niedużym ogniu pod uchyloną pokrywką. W międzyczasie do sosu dorzucać usmażone partie indyka.
Ryż z warzywami: Ryż ugotować. Warzywa wrzucić na rozgrzany olej i smażyć, aż się rozmrożą, a pozostaną kruche. Przyprawić.
Surówka z marchewki: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce (mnie w tym wyręczył robot kuchenny). Wymieszać z jogurtem, przyprawami i pestkami dyni.