- Wartość odżywcza 1 sztuki (przy założeniu, że wyszło 14 sztuk):
- 106,4 kcal, białko: 2 g, tłuszcz: 3,8 g węglowodany: 15,5 g
- 140 g daktyli suszonych
- woda z moczenia daktyli
- 50 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka soku z cytryny
- 50 g roztopionego masła
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut (ja odstawiłam na 0,5 dnia ;-p). Odlać, ale nie wylewać wody z moczenia daktyli. Daktyle zmiksować (zrobiłam to blenderem ręcznym).
Wymieszać łyżką mus daktylowy z mąką (oba rodzaje), proszkiem do pieczenia, sokiem z cytryny i roztopionym masłem. Wymieszać dokładnie i stopniowo dolewać wodę z daktyli (po kilka łyżek, aż do uzyskania konsystencji ciasta jak plastelina – chodzi o to, by się nie rozpadało).
Z ciasta ulepić 14 kulek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć ręką. Piec 15 min. w 180 st. (lub nieco krócej, zależy od piekarnika, można skontrolować po 10 min.).
Przepis jest moją wariacją przepisu z bloga napolslodko.com